Здравство Јагодина Параћин Ћуприја

Здравство у Поморављу: Нема шприцева, игала, грејања, пара!

Здравство у Поморављу у кризи! Нема шприцева, игала, грејања, пара! Како тврди извор, све је тачно, али нико не сме да се огласи у медијима.

 

Док педијатри у Ћуприји спремају тужбе против Дома здравља, њихове колеге из Параћина не могу малишанима да дају терапију док родитељи сами не донесу игле и шприцеве. У Јагодини, са друге стране, има свега, осим неке мање надокнаде за спремачице које само раде у ковид систему.

Након текстова у локалним медијима о „побуни“ у Дому здравља Ћуприја због неисплаћених ковид надокнада, лекари ове установе нису желели званично да говоре.

Како кажу они који су и покренули акцију, не желе да се обрате медијима, нису тражили пажњу, говорили за локални сајт и не траже помоћ јавности.

Ипак, како каже запослена чије је име познато редакцији Данаса, проблем постоји.

„Директорка Дома здравља није преко Фонда пријавила раднике педијатрије за ковид надокнаду и ми који ту радимо очекујемо право на то и, јер радимо у контакту са корона вирусом, и деца су заражена, не само одрасли“, објашњава извор.

Поцедура налаже да руководилац треба да достави извештај о онима који су угрожени пандемијом, како би имали посебну надокнаду.

Запослени у дечијем диспанзру су више пута апеловали на директорку, али нису добили никакав одговор,

„Чак су одлуком Владе и запослени у установи социјалне заштите добили надокнаде, то је најнормалнија ствар. Само директорка из Параћина неће да пошаље потребну документацију, не знам зашто. Радимо у страшним условима, ангажован је адвокат из Београда и моје колеге се боре за своја права“, каже саговорник.

Директорка се није огласила овим поводом. На питања о овој теми, из институције кажу „не знају када директорка може да је јави, јер ради са пацијентима, па је заузета“.

Лекари који желе да поднесу тужбе не смеју да се потпишу именом и презименом.

 

Параћин: Нема основног медицинског материјала

Читаоци листа Данас обратили су се жалбама да у Параћину не постоје основна средства за рад медицинара.

Како истиче саговорник, Предраг Радуновић, здравсвени радници шаљу родитеље у апотеку по игле и шприцеве.

„Одвели смо дете код лекара, тамо је преписана терапија, али су нам рекли да купимо игле и шприц. Како би смо што пре дошли до тога, моја супруга је отрчала до Хитне помоћи где има познанике да затражи иглу и шприц, а тамо су јој исто рекли да мора до апотеке, јер шприцева и игала нема нигде у параћинском Дому здравља“, реако је Радуновић.

Како каже, често се прича о донацијама и усавршавањима здравствених установа, а пацијенти не могу да остваре најосновније услуге.

Директорка Дома здравља у Параћину није одговорила на ове наводе, док директор болнице тврди да они имају материјал, мада је спајање ове две институције, одлуком Министарства здравља започето у априлу 2021. Године и требало је да буде формално завршено увођењем руководства Здравственог центра Праћин, али тај процес још фактички није завршен, па грађани ни не знају коме да се обрате.

 

 

Јагодина: Има материјала, нема пара за чистачице

Из јагодинског Дома здравља кажу да материјала и запослених има, све ковид и нековид процедуре обављају се регуларно.

Ипак, више од десет спремачица наводе се у тужби против ове институције, јер нису добиле зараду током корона вируса, а радиле су преко омладинске задруге „Дуга“.

„Много жена је радило у корони, а ни једној није плаћено. После прве тужбе, добиле су надокнаду за десетак месеци, а сад смо опет морали да поднесемо тужбу која је код извршитеља за још два неплаћена месеца рада“, рекла је Јадранка Војиновић, директорка омладинске задруге.

Како је објаснила, реч је о радницама које су касније примљене у радни однос, по одлуци Владе, али тај први није исплаћен до дан данас.

Директор Дома здравља, др Дарко Милетић, изјавио је за Данас да институција ради све што може да обезбеди плате и надокнаде.

„То је наслеђени дуг од претходног руководства. Све што легне на рачун, трудим се да иде на плате и најпотребније ствари, оставимо увек и за додатни медицински материјал и опрему. Расподелимо увек оно што имамо према приотиретима“, објасио је.

Међутим, из омладинске задруге која тужи Дом здравља тврде да је реч о дуговима из фебруара и марта 2020. Године када је Милетић већ био директор.

 

Ћуприја: Нема ни грејања

Осим навода о неисплаћеним ковид надокнадама, у истим локалним медијима појавили су се наводи о недостатку грејања, такође без потписаних изјава.

Како тврди извор Данаса, све је тачно, али нико не сме да се огласи у медијима. У том периоду вршени су систематски прегледи деце.

„Деца су се тресла. За нас није проблем, али да ли је нормално да се свуче дете на систематском прегледу у леденим данима без грејања?! Тако смо радили осам дана“, објашњава.

Осим тога, како тврди, у истом Дому здравља нема дезинфекције, кроз иста врата са „крпом натопљеном апсесолом“ пролазе и бебе и ковид пацијенти, а последње мере одбране десиле су се пре више од годину дана када је дошла међународна посета и само је тада дензификован простор у који свакондевн долазе и ковид и нековид пацијенти.

ИЗВОР: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.