Деспотовац Друштво Јагодина Параћин Рековац Свилајнац Ћуприја

Одлука Владе о стављању под контролу информисања о пандемији

Влада Србије усвојила је 28. марта закључак о информисању у време пандемије новог корона вируса, којим се обавештавање јавности централизује, а свима који објаве информације које се односе на лечење ове болести, а које су саопштила “неовлашћена лица” прети санкцијама које важе за период ванредног стања.

Закључак није објављен на веб- сајту Владе, нити је до данас ико званично саопштио да је усвојен.

– Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести ЦОВИД- 19 изазване вирусом САРС- ЦоВ-2, дата јавности од стране неовлашћених лица, не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања – наводи се у закључку Владе.

У закључку Владе се, иначе, наводи да је за обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен искључиво Кризни штаб за сузбијање заразне болести ЦОВИД- 19, на чијем је челу председница Владе. Сва обавештења јавности даје председница Владе или лица која овласти Кризни штаб, наводи се.

Према Владиној одлуци, градоначелници, председници општина и локални штабови за ванредне ситуације задужују се да све информације у вези стања и последица заразне болести ЦОВИД- 19 изазване вирусом САРС- ЦоВ-2 на својим територијама “усмеравају искључиво” ка Владином Кризном штабу, који ће “обезбедити да се изврше неопходне провере у предузму одговарајуиће мере на правовременом и тачном  информисању јавности”.

Ка Владином Кризном штабу се, такође, “усмеравају” и “све медицинске информације у делу мера које спроводе здравствене установе, здравствени радници или правна лица која обављају здравствену делатност”, и то посредством института и завода за јавно здравље.

Влада је у образложењу закључка навела да је његово доношење условљено “ризиком од ширења информација у вези са мерама које се предузимају на спречавању ширења ове заразне болести и потребом да грађани буду правовремено и потпуно информисани о овој болести, јер је њихова сарадња од непроцењивог значаја за заустављање ширења заразе и ефикасно поступање система здравствене заштите”.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.