Јагодина Економија Политика

Ко је одговоран за лошу привредну ситуацију у Јагодини?!

Град који се некада дичио привредним гигантима попут Фабрике каблова и Јагодинске пиваре и град у коме фактички није било незапослених данас се никако не може похвалити степеном своје привредне активности.

Индустријска зона одавно није проширена за још неког страног инвеститора а о домаћој производњи да и не говоримо. Ситуација у већ постојећим фабрикама, конкретно у Аунде и Андреа, не погодује радницима што због високих производних норми што због веома лоших услова за рад. Здравствено стање радника је лоше, велики број њих болује од штитне жлезде, проблема за очима, кичмом, алергијама и још низа болести па постоји оправдана сумња у здравствену исправност материјала са којима се ради. Одлазак радника на боловање, иако оправдан, сведен је на минимум, јер је по речима запослених направљен консензус између послодавца и јагодинске болнице да се радницима не издају боловања. Оформљена је комисија конкретно унутар фирме Аунде која прати који доктор и како отвара боловања радницима. По информацијама којима располажемо ниједан лекар у Јагодини не сме да изда боловање дуже од 3 дана а инструктори у фирми не смеју да потпишу радницима да је дошло до било какве повреде на раду и ако се она стварно десила.
Ситуација, уз одређене изузетке, није боља ни код осталих послодаваца па су грађани приморани да трпе такве услове рада јер нових радних места нема па је једини начин да се опстане чување сопственог радног места без обзира на услове у којима се ради.

Све у свему, суштински гледано, и поред помпезних најава председника јагодинског градског одбора Српске напредне странке да ће након његових, у јавности представљених, званичних  обилазака Словачке, Египта, Грчке и Аустрије привредни живот Јагодине опоравити резултата ипак нема. Осим сувенира које са ових путовања доноси родбини и новог аута који је скоро купио као доказ напретка личног стандарда, животни стандард грађана је у силазној путањи.

Радосављевић је иначе испред локалне самоуправе задужен за развој привреде па је исти права адреса за постављање питања о новим радним местима на нивоу Јагодине.

Остаје питање хоће ли због лошег четворогодишњег рада сносити икакву одговорност или ће и ово изневерено очекивање проћи без икаквих санкција као што су прошла и сва изневерена обећања из 2016те године када је Никола Радосављевић задобио подршку грађана захваљујући свом привидном опозиционом деловању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *