Деспотовац Друштво Екологија Економија Политика

Затвара се рудник „Ресавица“. Очекују се нова хапшења!

На приватизацију у Србији тренутно чека 83 предузећа од чега за њих 67 не може да буде објављен јавни позив, рекао је државни секретар у Министарству привреде Драган Б. Гргуревић и додао да ће држава кренути у затварање рудника Ресавица, а о чему ће бити објављен програм, наводи портал biznis.telegraf.rs

Рудник који одржава велики број породица на  територији општине Деспотовац затвара се без постављања питања ко је за то одговоран? Лош квалитет угља, радници, држава или лоша управа самог рудника?

Егзекутори рудника, радних места и егзистенције људи који су запослени у руднику већ годинама се сумњиче за разне малверзације. Од руководства преко синдиката па до партнерских фирми, по речима радника, тешко да се на прсте једне руке могу набројати они часни и поштени. Сузбијање корупције и самовлашћа држава је до сада спроводила само хапшењем неподобних појединаца док системско чишћење ове јазбине корупционаша никада није спроведено плански и системски како би се овај рудник у потпуности ставио на ноге и постао економски самоодржив. Док у „Ресавици” рудари копају угаљ и зарађују хлеб са седам кора,  „Ресавица” је у међувремену постала златни рудник за малу али одабрану групу људи из врха менаџмента. Ситуација се годинама не мења, једну екипу замењује друга, новац се исисава из предузећа, радници су из године у годину у све неповољнијем положају док се руководиоци и њима блиска екипа бахати од новца стеченог на врло сумњив начин. Прашума криминала никада није у потпуности рашчишћена а садашњи директор Марко Вуковић је чини се само повећао размере криминала у односу на претходне који су ухапшени. Никоме од више хиљада запослених није јасно где и како могу да се потроше милионске суме(у еврима) државних субвенција, која се сваке године издвајају за „Ресавицу”, а тек је мистерија због чега се убрзано смањује укупна вредност фирме, њена ефикасност и новчани обрт, који је доскора износио неколико стотина милиона евра.

Док очекујемо да се ова тема поново покрене у јавности позивамо све запослене и све оне који познају ситуацију у овом предузећу да нам доставе информације о појединцима у руководству а ми ћемо то објавити и помоћи да се јавност анимира и заустави бахато, расипничко и корупционашко деловање менаџмента овог рудника.

Ко су привилеговани купци, која је улога партнерских фирми, коме и по којој цени се продаје угаљ, како се исисава новац из ове компаније, ко су појединци који су се највише окористили од овог предузећа на штету државе и радника, која је улога синдиката?

Пишите нам, објавићемо уз апсолутно поштовање дискреције. office@budjenje.rs

One Reply to “Затвара се рудник „Ресавица“. Очекују се нова хапшења!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *