Екологија Параћин Регион

Грађани против МХЕ на Грзи

Чланови Групе грађана „Одбранимо Грзу“ из Параћина организовали су протесте и поставили табле упозорења на Грзи којима обавештавају инвеститоре малих хидроелектрана (МХЕ) да нису добродошли.

„Ово је наш еколошки рај, овде вековима живе заједно људи, пастрмке, речни ракови, орлови и остали живи свет. Дозволу за изградњу од стране народа нисте добили. Бранићемо сложно наше реке до краја“, пише на табли упозорења.

Један од организатора протеста и члан групе „Одбранимо Грзу“ Зоран Којадиновић је изјавио да су добили обавештење да ће инвеститор данас започети изградњу МХЕ сечом шуме, али се инвеститор са радницима и грађевинским машинама није појавио.

„Поднели смо захтев за обнову поступка, имамо нове студије које је направио Природно математички факултет. ЈП ‘Србијаводе’ ће морати да призна своју грешку, јер језеро, где треба да се направи МХЕ, није легализовано и брана заправо не постоји“, рекао је Којадиновић.

Којадиновић сматра да ће грађани успети да одбране реку Грзу и познато параћинско излетиште од изградње МХЕ.

„Ми ћемо грађевинску дозволу да оборимо, а инвеститору нова дозвола неће да се изда. Ми имамо чисту правну ситуацију, а наша борба је уродила плодом“, казао је Којадиновић.

Он наводи да су мале хидроелектране велика обмана и да је од 856 планираних МХЕ у Србији за сада изграђено 90, а да је издато 36 грађевинских дозвола.

„Већину је изградио ЕПС, али сада крећу приватни инвеститори којима је 12 година загарантован откуп електричне енергије. То значи да ми сви преко рачуна за струју плаћамо привилегованим произвођачима. Ми не можемо да за три одсто произведене струје преко МХЕ уништимо природу и да нашој деци ништа не оставимо“, рекао је Којадиновић.

Којадиновић наводи и да изградња МХЕ не доноси нова радна места, нити има привредног раста.

„Ја бих замолио инвеститоре да добро размисле и да праве ветро паркове, соларне панеле, да користе био масу, то ћемо да подржимо, али никако да стављају реке у цевку, а цевку под хипотеку и то грађани да им плаћају. То нећемо да им дозволимо“, изјавио је Којадиновић.

Којадиновић је додао да ће грађани да се боре правним средствима против инвеститора и да сигурно неће да се „бацају испред машина“.

„Инвеститор је свестан да у Параћину не може да гради и већ је померио датум завршетка изградње МХЕ за две године“, рекао је Којадиновић.

На протесту су били и чланови Планинарског клуба „Јаворак“ из Параћина, мештани Грзе, грађани Параћина, а подршку су пружили и градјани Јагодине и околних градова.

Око 5.000 градјана Параћина својим потписима је показало да се противи изградњи МХЕ на Грзи, јер сматрају да ће се тиме уништити живи свет у реци.

Општина Параћин је стала на страну грађана и од државних органа захтева поништавање дозвола због пропуста у издавању, док инвеститор тврди да има све потребне дозволе.

06.04.2019

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.